ROT-avdrag för att sätta in takfönster

Dessa krav måste du uppfylla för att kunna få göra ROT-avdrag på din installation av takfönster. ROT-avdraget innebär att halva kostnaden för vad du betalar fönsterfirman dras bort, dock enbart på delen som rör själva arbetet. Att köpa in takfönstren eller annat material ger alltså inte rätt till ROT.

Så här fixar du ROT-avdraget för takfönster

1. Du anlitar en fönsterfirma (ta alltid in fyra-fem prisförslag, jämför offerterna och välj sedan den som känns mest komptenet, inger förtroende och erbjuder ett bra pris. Via Fonsterproffs.se kan du gratis göra detta, funkar över hela landet).

2. Arbetet utförs och besiktigas och därefter skickar fönsterinstallatören faktura för det hela till dig. På denna ska stå klart och tydligt vad som är priset för fönstren, för övriga material, för resekostnader och för själva arbetet med att sätta in dina takfönster.

3. Sedan rabatteras fakturan med 50 procent av den kostnad som anges för arbetet. Det kan då exempelvis se ut så här (i både offert och på fakturan):

  • Takfönster Velux 4 st.........17 000 kr
  • Övriga material................4 800 kr
  • Installation (innan ROT).....12 400 kr
  • Rabatt med ROT (50% av installation)... - 6 200 kr
  • Slutpris för takfönster med ROTavdrag: 28 000 kr

4. Du gör alltså ingenting annat än att betala fakturan. Avdraget syns sedan på deklarationen för det år då du betalade takfönsterfakturan. Då kontrolleras att du haft tillräcklig inkomst för ditt ROT-avdrag, då den dras av mot din intjänade skatt. För ett maxavdrag på 50 000 kronor krävs en månadslön på ca 26000 kr. För mindre avdrag krävs mindre lön.

Sedan är det klart och dina nya snygga takfönster har installerats med en trevlig rabatt!

Takfönster, hitta installatörer och leverantörer

 

Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst.