Takfönster kostnad och pris

Många undrar över vad en takfönsterinstallation kan kosta. Det är givetvis svårt eftersom priset varierar mycket berodende på omfattningen (hur många fönster/hur stor yta), märke och modell av fönster, och var i landet du befinner dig (generellt är priserna lite högre i storstäderna). Med denna prisguide försöker vi ändå ge en fingervisning om vad kostnaderna för takfönster ligger på och hur mycket du kan spara genom att utnyttja ROT-avdraget (det rent praktiska kring avdraget sköter fönsterinstallatören åt dig).

1. Materialkostnad, pris för själva takfönstren

Du kan hitta enkla takfönster för 3000 kronor och uppåt. Nomalpriset ligger på runt 5000-6000 kronor för normalstora takfönster. Mer ovanliga lösningar, kupoler, panoramafönster och liknande, kostar mer.

En annan materialkostnad som kan uppstå är den för virke om du måste justera takstolar och reglar. Denna kostnaden beror helt på omfattningen. Även viss extra isolering kan behövas även om du oftast kan återanvända den du sågar bort för takfönstret.

2. Arbetskostnad takfönster

Vad arbetskostnaden blir för att montera takfönster varierar beroende på omfattning och vad din hantverkare ligger på för prisnivå. En enkel tumregel är att räkna med att en hantverkare tar 500 kr/timme (inkl. moms) men det finns både dyrare och billigare. Eftersom just takfönster ofta är lite knepigare att montera bör du räkna också med en arbetsdags arbete per takfönster av standardstorlek som ska monteras. Alltså en arbetskostnad på runt 4000 kr/fönster, men även här gäller att priset kan röra sig både uppåt och nedåt.

3. Tips - så sänker du priset för dina takfönster

- Ta in så många offerter som möjligt och jämför vad de erbjuder och deras priser. En offerttjänst för takfönster som vi rekommenderar är Fönsterproffs.se där du får gratis offerter från takfönsterhantverkare i ditt område. En annan sida för dig som är intresserad även av andra typer av fönster är Fönster Pris med bra information om prisnivå för olika typer av fönster.

- Utnyttja ROT-avdraget för att halvera arbetskostnaden för dina takfönster. Du får dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år. Om en entreprenör erbjuder montering av dina takfönster för 20 000 kronor får du alltså tillbaka 10 000 kronor genom ROT-avdraget. Avdraget gäller dock bara arbetskostnad och inte material eller resor. Vissa hantverkare gör detta avdrag redan i offerten  kontrollera noga vad som gäller med de företag du tar in offerter från.

Här kan du med vår enkla "ROT-räknare" själv räkna ut hur mycket du får tillbaka:


Takfönster, hitta installatörer och leverantörer

 

Ta in flera offerter och hitta den entreprenör som passar din plånbok bäst.